Традицията на поста или вездесъщият лечител

31 октомври 2017
Традицията на поста или вездесъщият лечител

"След като направихме кратък обзор на традицията на хранене, приемането на поста като естествено такова не би представлявало проблем. Оказа се, че животът на поколения хора е преминал в непрестанно постене и това не им е попречило да изпълнят своята биологична „плодете се и множете се…“[1] и духовна мисия. Другият постоянно налагащ се извод е, че здравословните проблеми на съвременния човек се дължат на бягството от обичаите на своите предшественици. Нека разгледаме няколко начина на въздържание от храна, които се наричат „пост“, като се връщаме назад във времето. В случая само искам да подчертая, че регресията не цели да остави усещане за отминало време, а за историческа дълбочина.

Постът днес е познат най-вече като въздържание от консумация на животински продукти за определени периоди. Такива норми могат да бъдат открити във всички религиозни учения и философии. Застъпен е сериозно в традицията на християнството. Православната църква препоръчва повече дни на пост от католическата, но като припомним условията, в които са живели хората в миналото и постоянната им оскъдица, трябва да признаем, че са били принудени на перманентен пост през по-голямата част от годината, а мнозина са преживели по този начин целия си земен път. Постът притежава и своя духовна страна, но това е предмет на съвсем друг разговор. Практическото му приложение виждаме в така популярния днес детокс режим. С други думи служи за изхвърляне на токсините и натрупаните отпадъци от метаболитните процеси[2]. Най-простия вариант е въздържанието от каквито и да било животински продукти и такива, в чийто състав се съдържат. Това означава спиране на консумацията на всяка плът. Месо е всичко, което се движи, включително морските деликатеси, охлювите и насекомите. Изоставяне на млечните продукти и всички опаковани, в съдържанието на които влизат. По същия начин стои въпросът и с яйцата. За определен период се превръщате в строг вегетарианец или употребявайки по-модерния термин – във веган. Вероятно за мнозина това загатва идеята за безвкусица и монотонност, но всъщност е точно обратното. Разнообразието от растителни храни и начините на приготвянето им е толкова голямо, че спокойно бихте могли да се храните по този начин дори и половин година без да повторите едно ястие. Разбира се и постът, като всяко непознато ново действие, ще изисква известно усилие, но това е единствения възможен начин за постигане на качествена промяна. Енергията, която ще се наложи да вложите, не би трябвало да бъде изцяло съсредоточена върху това какво и колко да поглъщате. Би било добре да проучите защо постите се извършват в точно определени сезони от годината, в дадени дни от седмицата и в конкретни часове от деня. Така сами може да достигнете до знанието за циклите на пречистване. Запознаването с духовните практики съпътстващи поста би донесло най-малко по-пълна представа за единението на материя и дух. Информирането за различните нива на въздържание на свой ред би дало повече знание за начините и степента на пречистване. В миналото, обичайно в края на периода на поста се извършвал още по-строг такъв. В това време тялото вече е било достатъчно подготвено за крайната степен на пречистване, която се изразявала в неприемането на никаква храна (често дори и вода) за няколко дни. Тези практики носят различни наименования, но общото между тях е универсалното им разпространение и дълбоката историческа основа, върху която са залегнали.  

С термина воден пост се означава въздържанието от храна, но с наличен прием на вода. Познат и практикуван от дълбока древност[3], днешната му популярност дължим най-вече на д-р Хърбърт Шелтън[4] и Пол Брег[5]. Безспорният лечебен ефект на „гладуването на вода“ е доказван многократно през последния век. В момента съществуват десетки клиники по цял свят, чиято основна дейност е грижата за пациенти, които по една или друга причина са избрали този начин на лечение. Работата им е регулирана от закона, т.е. не може да става и дума за съмнение по отношение на тяхната ефективност. Извън тях милиони хора самостоятелно практикуват пречистване по различни схеми, като може би най-популярна е тази на Пол Брег. Според него с профилактична цел трябва да се следва схема от 1 ден на седмица, 3 поредни дни в месеца , 7 последователни дни всеки сезон и 14 дни веднъж (или два пъти) годишно! В някои негови книги съм срещал препоръка за 4 десетдневни през годината, вместо 7 и 14 дневните, но общо взето това е логиката и времетраенето. Разбира се, че през останалото време трябва да се стремим към намаляване количеството на „замърсяване“, чрез елиминиране на вредните навици и чрез усвояване на  практики, способстващи поддържането на добро здраве. В книгите посветени на този метод е отделено достатъчно внимание на тези възможности.  

 

[1] Първа книга Моисеева, Битие, глава I, стих 22

[2] По време на превръщането на храната в енергия или в живи клетки на тялото се отделят излишни вещества, които възпрепятстват нормалното функциониране на организма. Ето защо те трябва да бъдат изхвърлени. Въздържанието успешно способства този процес. В съвременния маркетингов модел на извършване на детоксикация с хапчета, сокове и чудодейни храни, докато продължава процеса на обичайно хранене липсва каквато и да било логика.

[3] Най-старият известен факт за водния пост е „гладуването на Питагор“ в т.нар. елинистичен свят. На изток традицията е с още по-древни корени и е залегнала във всички школи.

[4] Липсата на медицинско образование преследва Шелтън през целия му живот. Макар че притежава най-различни квалификации в нетрадиционната медицина, той нееднократно е преследван от закона, за това че лекува пациенти в своята клиника. Ролята му в разпространението на идеите за поста е огромна. Автор е на над 40 книги и безброй публикации.  

[5] Връстник на Шелтън, Пол Брег има главна роля в разпространението на идеите на гладуването с вода, заради харизматичния си подход и сериозно медийно присъствие. Автор, лектор и вдъхновител. Въздействието му продължава дори след неговата кончина с легендата за това, че е починал докато карал сърф. "

Съвет за истинското пречистване от ПАРАЗИТИ

Откъс от главата "Какво да търсим: „работещата“ диета или подходящо оправдание?" на книгата "Формулата на здравето или какво не се казва за храната"

прочети още
"Формулата" в студиото на БНТ 2

Участието на Валентин Грандев в предаване на БНТ 2

прочети още
Постът при деца I част

Продължаваме с темата за наближаващият пост. До преди по-малко от век постът е бил почти перманентен начин на хранене, поради утвърдени навици, недостиг на продоволствие или просто като начин за пестене. Днес се е превърнал в странност, а "специалистите" ни уверяват, че е опасен и не трябва да се практикува от деца, възрастни, бременни и т.н. Защо след като в миналото са го следвали всички, а днес е невъзможно не става ясно. Вероятно "специалистите" не знаят нищо за миналото. В следващите дни ще ви разкажа как започна да го практикува сина ни, с пълно съзнание, отдаденост и без всякакви проблеми...

прочети още
Най-древната детокс процедура

След по-малко от месец започва Kоледният пост. Последният за годината режим за пречистване на организма, завещан ни от традицията. За всички, които свързват поста с религията, новината е, че той е много по-стар. Тъй като днес непрекъснато се говори и продава детокс и с оглед на наближаващия последен за годината пост ще публикуваме серия от статии посветени на тази доказала се възможност за профилактика и лечение. Започваме с най-строгия вариант познат в тадицията като тримирене. Днес се нарича сух пост или онзи режим, при който не се приема никакава храна и вода. Някога ни учеха, че три дни без вода водят до неминуема смърт, докато в същото време бабите ни са го практикували в края на всеки пост. Днес с различни цели, мнозина го правят за по-дълги периоди...

прочети още
Представяне на книгата "Формулата на здравето или какво не се казва за храната"

Благодарим на фермерски пазар Варна за чудесната възможност

прочети още
Супер храните?!

Митът за суперхраните от цял свят, в действителност е твърде опасен за здравето. Част от обяснението на проблемите звучи така:

прочети още
Любопитният живот на главния герой на 14

Преди ден главният герой на книгата „Как да отгледаш вегетарианец или здравословни принципи за всеки“ навърши 14. Три години след поставянето на последната точка в разказа за живота на семейството си и в разрешаването на всички онези въпроси, възникващи пред устремения към здравословен начин на живот, реших да разкажа накратко какво се случва с детето ни

прочети още
Лекции "Формулата на здравето"

На 07.10 от 16:00 и 17:00 във Фестивален и конгресен център Варна

прочети още
Нездравословното "здравословно" смути

Ето прост пример, за това как съвременните "специалисти" ни тласкат към ролята на опитни мишлета, предлагайки всяка модерна измишльотина и после проявяват готовност да ни "излекуват" след като самите те са ни навредили...

прочети още
Отзиви

Публикуваме първите мнения на читатели, разбира се след тяхно позволение. Надяваме се на обратна връзка от всеки, независимо какво му е донесло четенето на книгите.

прочети още
Формулата на здравето или какво не се казва за храната

От днес започваме споделяне и на заглавието "Формулата на здравето или какво не се казва за храната". По своята същност и съдържание, книгата не прилича на никоя друга в тази област, вероятно защото автора е воден от разбиранията за честност и почтеност.

прочети още
"Трудно"

Някои книги биват писани, за да се харесат, други - заради истината...

прочети още
Анализ на литературата съветваща ни как да се хранят бременните, бебетата, подрастващите и възрастните

Книжарниците днес представляват копие на социалните мрежи, като дават възможност на всеки да се докосне до най-удобното оправдание за собствения си избор. Честността обаче, изисква обективен подход към проблемите, който понякога води до "неудобни" изводи...

прочети още
От главата "В12 или в търсене на здравият разум" II

Използването на страха и неувереността е сигурен начин за реализация на продажби и при друг витамин - D. Няколко думи и за следващият пазарен хит...

прочети още
От главата "В12 или в търсене на здравия разум" I

В тази кратка глава става дума за пазарният хит - витамин В12 и по-специално за нещата, които не ще прочетете в специализираните издания...

прочети още
Как да отгледаш вегетарианец или здравословни принципи за всеки

И тъй като това какво слагаме в устата на детето, далеч не е единствената ни задача, ще споделим някои други важни избори, пред които сме поставени като родители...

прочети още
Как да отгледаш вегетарианец или...

Важният въпрос за теглото на бременната или къде греши науката II

прочети още
Как да отгледаш вегетарианец...

Важният въпрос за теглото на бременната или къде греши науката в два поредни пасажа:

прочети още
Как да отгледаш вегетарианец...

От днес започваме разходката из страниците на "Как да отгледаш вегетарианец или здравословни принципи за всеки". И така малко от първа глава:

прочети още
Официално представяне

На 20.06 (вторник) от 19:00 в арт слона на Радио Варна ще се проведе официалната промоция на книгата "Как да отгледаш вегетарианец или здравословни принципи за всеки". Присъстващите ще имат възможността за разговор и автограф от автора - Валентин Грандев.

прочети още