Как да отгледаш вегетарианец...

3 юли 2017
Как да отгледаш вегетарианец...

"Защо пиша тази книга или предговор от автора"

"Идеята да споделя опита си в отглеждането на дете – вегетарианец, отлежаваше в главата ми много години. Появи се още първите месеци, след като се роди синът ми – тогава с изненада открих, че на книжния пазар не съществува четивото, което ни е необходимо. Споделих тази идея със съпругата си, но тя нямаше време, за да се захване с това начинание, затрупана с пациенти от страната и цяла Европа, а и не изпитваше нужда да сподели опита си.

И така, след като дълги години никой не се зае да запълни тази празнота, реших да го направя сам. Въпреки че съм учил и работил в най-различни направления, един от най-трайните ми интереси остава здравословният начин на живот. Прекарвам голяма част от времето си в общуване с природата, която е незаменим учител. Познавам флората, която ни заобикаля и нейните лечебни свойства. Изучавам с интерес обичаите и вярванията на народите с убеждението, че хилядолетният опит, изразен в традициите, е правилният път за постигане на добро здраве.

Убеден съм, че в отглеждането и развитието на децата трябва да вложим цялата си енергия, а не просто да ги храним и обличаме по последна мода. Те са смисълът и нашето бъдеще.

Целта ми с тази книга е да ви вдъхна увереност да бъдете различни сред една доста негостоприемна среда от противници на всяка промяна. Разбира се, осъзнавам собственото си несъвършенство, нямам претенциите, че съм намерил най-правилния подход. Това, което мога да ви дам, е опита на човек, преминал през немалко трудности, на когото се е наложило да вземе много последователни и добре аргументирани решения.

Тази книга не е създадена, за да бъде ръководство, макар че в нея ще откриете много практически съвети. Нейната цел е да послужи като катализатор за колебаещите се и за тези, които не са сигурни във взетите решения. Заглавието определя вегетарианството като основна тема, но в действителност целта ми е да подкрепя промяната.

Осъзнатият избор може да ви отведе до различни етапи на трансформация, както по отношение на начина на хранене, така и като цялостно възприятие за света. Независимо дали само постите, ставате „делнични вегетарианци“, изключвате от менюто си само определени меса, или възприемате някоя от различните форми на вегетарианство за вас и вашето семейство, ще съм щастлив, ако поне малко ви помогна да го направите уверено и със спокойствие, че вървите напред, че следвате правилния избор.

Децата са най-голямото ни богатство, за което в днешно време се грижим по един прекалено модерен начин. Опитваме се да осигуряваме пари и решаваме, че с това мисията ни приключва..."

Традицията на поста или вездесъщият лечител

В дните преди началото на Коледния пост - откъс от книгата "Формулата на здравето или какво не се казва за храната"

прочети още
Съвет за истинското пречистване от ПАРАЗИТИ

Откъс от главата "Какво да търсим: „работещата“ диета или подходящо оправдание?" на книгата "Формулата на здравето или какво не се казва за храната"

прочети още
"Формулата" в студиото на БНТ 2

Участието на Валентин Грандев в предаване на БНТ 2

прочети още
Постът при деца I част

Продължаваме с темата за наближаващият пост. До преди по-малко от век постът е бил почти перманентен начин на хранене, поради утвърдени навици, недостиг на продоволствие или просто като начин за пестене. Днес се е превърнал в странност, а "специалистите" ни уверяват, че е опасен и не трябва да се практикува от деца, възрастни, бременни и т.н. Защо след като в миналото са го следвали всички, а днес е невъзможно не става ясно. Вероятно "специалистите" не знаят нищо за миналото. В следващите дни ще ви разкажа как започна да го практикува сина ни, с пълно съзнание, отдаденост и без всякакви проблеми...

прочети още
Най-древната детокс процедура

След по-малко от месец започва Kоледният пост. Последният за годината режим за пречистване на организма, завещан ни от традицията. За всички, които свързват поста с религията, новината е, че той е много по-стар. Тъй като днес непрекъснато се говори и продава детокс и с оглед на наближаващия последен за годината пост ще публикуваме серия от статии посветени на тази доказала се възможност за профилактика и лечение. Започваме с най-строгия вариант познат в тадицията като тримирене. Днес се нарича сух пост или онзи режим, при който не се приема никакава храна и вода. Някога ни учеха, че три дни без вода водят до неминуема смърт, докато в същото време бабите ни са го практикували в края на всеки пост. Днес с различни цели, мнозина го правят за по-дълги периоди...

прочети още
Представяне на книгата "Формулата на здравето или какво не се казва за храната"

Благодарим на фермерски пазар Варна за чудесната възможност

прочети още
Супер храните?!

Митът за суперхраните от цял свят, в действителност е твърде опасен за здравето. Част от обяснението на проблемите звучи така:

прочети още
Любопитният живот на главния герой на 14

Преди ден главният герой на книгата „Как да отгледаш вегетарианец или здравословни принципи за всеки“ навърши 14. Три години след поставянето на последната точка в разказа за живота на семейството си и в разрешаването на всички онези въпроси, възникващи пред устремения към здравословен начин на живот, реших да разкажа накратко какво се случва с детето ни

прочети още
Лекции "Формулата на здравето"

На 07.10 от 16:00 и 17:00 във Фестивален и конгресен център Варна

прочети още
Нездравословното "здравословно" смути

Ето прост пример, за това как съвременните "специалисти" ни тласкат към ролята на опитни мишлета, предлагайки всяка модерна измишльотина и после проявяват готовност да ни "излекуват" след като самите те са ни навредили...

прочети още
Отзиви

Публикуваме първите мнения на читатели, разбира се след тяхно позволение. Надяваме се на обратна връзка от всеки, независимо какво му е донесло четенето на книгите.

прочети още
Формулата на здравето или какво не се казва за храната

От днес започваме споделяне и на заглавието "Формулата на здравето или какво не се казва за храната". По своята същност и съдържание, книгата не прилича на никоя друга в тази област, вероятно защото автора е воден от разбиранията за честност и почтеност.

прочети още
"Трудно"

Някои книги биват писани, за да се харесат, други - заради истината...

прочети още
Анализ на литературата съветваща ни как да се хранят бременните, бебетата, подрастващите и възрастните

Книжарниците днес представляват копие на социалните мрежи, като дават възможност на всеки да се докосне до най-удобното оправдание за собствения си избор. Честността обаче, изисква обективен подход към проблемите, който понякога води до "неудобни" изводи...

прочети още
От главата "В12 или в търсене на здравият разум" II

Използването на страха и неувереността е сигурен начин за реализация на продажби и при друг витамин - D. Няколко думи и за следващият пазарен хит...

прочети още
От главата "В12 или в търсене на здравия разум" I

В тази кратка глава става дума за пазарният хит - витамин В12 и по-специално за нещата, които не ще прочетете в специализираните издания...

прочети още
Как да отгледаш вегетарианец или здравословни принципи за всеки

И тъй като това какво слагаме в устата на детето, далеч не е единствената ни задача, ще споделим някои други важни избори, пред които сме поставени като родители...

прочети още
Как да отгледаш вегетарианец или...

Важният въпрос за теглото на бременната или къде греши науката II

прочети още
Как да отгледаш вегетарианец...

Важният въпрос за теглото на бременната или къде греши науката в два поредни пасажа:

прочети още
Официално представяне

На 20.06 (вторник) от 19:00 в арт слона на Радио Варна ще се проведе официалната промоция на книгата "Как да отгледаш вегетарианец или здравословни принципи за всеки". Присъстващите ще имат възможността за разговор и автограф от автора - Валентин Грандев.

прочети още